Безплатна доставка до офис на Еконт, за поръчки над 100 лв.! (виж условията за ползване).

Как да планираме коледните покупки, така че да не се разорим по празниците

07.11.2018

     Ето, че наближава любимото време от годината, което обаче неимоверно свързваме с много харчове и излишен стрес. Иска ли ви се да избегнете цялата суматоха по Коледа и купуване на подаръци в последния момент? Познайте какво? Не е никак трудно и сега ще споделим с вас няколко трика как да постигнете това:  


1) Планиране

Най-важно от всичко е ранното планиране. Когато целите вече са набелязани, трябва само да се следят промоциите и да се намери подходящият артикул за точния човек. Освен това ще ви остави достатъчно време за търсене на точния подарък за всеки един. Звучи ви твърде рано, за да се занимавате с купуване на коледни подаръци? Помислете отново. Да го отложите по-близо до големия ден означава, че вероятно ще похарчите повече от необходимото, правейки доста по-скъп месечен разход. Пазаруването отрано ще ви помогне да избегнете натоварването на бюджета и „лудницата“ по магазините по Коледа. Разполагайки с повече време имате възможност да изберете идеалния подарък. Така можете да се фокусирате по-добре и да обмислите какво наистина ще зарадва дадения човек.
Открий тук 10 идеи за коледни подаръци, с които да зарадваш любимите си хора


2) Онлайн пазаруване

Определено сред най-изнервящите моменти от голямото коледно пазаруване е блъсканицата в магазините. Чакането по опашки, задръстванията по паркинги на МОЛ-ове и големи търговски вериги са съвсем нормални по това време.Можете да си спестите всичко това, ако поръчате плануваните подаръци по интернет. Много сайтове правят промоции и предлагат безплатна доставка. Съветваме ви, ако сте си набелязали конкретен магазин да се абонирате за получаване на търговския му бюлетин, за да сте постоянно в течение за предстоящите намаления.Когато пазарувате онлайн, спестявате време от обикаляне и губенето му в разглеждане на витрините, които да си признаем, ни приканват да правим импулсивни покупки. Освен това, всичко вече се предлага и в интернет и не се влияе от сезона.
Поръчай готов или персонализиран коледен подарък за любим човек ТУК 


3) Промоции

По Коледа повечето магазини качват цените на стоките. Оставяйки пазаруването за последния момент определено ще доведе до по-големи разходи. Затова, съветваме ви да се възползвате от промоциите, които пускат преди това. В България вече все повече търговци се включват в кампании като „Черен петък“ или „Кибер понеделник“, но не бързайте. Не трябва да оставяте пазаруването само за един ден, защото именно тогава рискувате да тичате от магазин на магазин, за да вземете стоки с огромна отстъпка и е възможно това само да ви изнерви. Затова по-добре да пазарувайте бавно, мъдро и само на промоция. Забелязали ли сте, че непосредствено след празника цените са почти с 50% намалени. Ако сте харесали коледна украса, аксесоари или други неща, които не се влияят от модните тенденции и с купуването им за следващата година няма да рискувате да не са актуални, действайте. Така със сигурност ще спестите пари и време, но и ще сте подготвени и няма да бързате в последния момент да купувате всичко. А това, определено ще ви донесе и спокойствие, което именно през този период няма да ви е никак излишно.


4) Придържане към бюджета

Добре е да си направите сметка от рано с какъв бюджет разполагате за подаръци. Ако започнете да отделяте всеки месец определена сума от заплатата ви, накрая ще ви е по-лесно.Така може дори да спестите, тъй като няма да купувате всичко с последната ви заплата. Имайки предварително изготвен бюджет, ще можете да определите до каква стойност от него да отделите за всеки един подарък, особено, ако имате и предварително изготвен списък. Със сигурност плануването на бюджет не е едно от най-забавните неща, но го приемете като предизвикателство. Имайки идея какво бихте желали да подарите и проверявайки предварително какви са цените, на които се продава, ще можете да си направите сметка по колко да отделите за всеки и каква сума ще ви е необходима. Избегнете пазаруването с карта, тъй като накрая може да се окаже, че сте похарчили повее от предвиденото.


5) Направете списък

Направете си ориентировъчен списък. Ако знаете какво искате да подарите и следвайки по-горе описаните съвети, ще ви е много по-лесно. Така ще можете да започнете да купувате нещата едно по едно по всяко време на годината. Имате ли списък, ще можете да следите какво вече сте закупили, а и възможност да сравнявате и следите за най-изгодна цена.