Политика за защита на личните данни на Уникални подаръци ЕООД

ГОТОВИ СМЕ ЗА GDPR!

Ние от Уникални подаръци ЕООД ще съхраняваме вашата лична информация с внимание и уважение.

Въведение


Информация относно Администратора на лични данни

  1. Наименование Уникални подаръци ЕООД
  2. ЕИК/БУЛСТАТ :201074653
  3. Седалище и адрес на управление: гр. София, Люлин 8, ул. Гоце Делчев 57, ет 1
  4. Адрес за упражняване на дейността: гр. София 1000, център, ул. Цар Асен 11
  5. Данни за кореспонденция: гр. София 1000, център, ул. Цар Асен 11
  6. E-mail: office@unikalni-podaraci.com
  7. Телефон.: 0886 44 94 93

Информация относно длъжностното лице по защита на личните данни

  1. Наименование Уникални подаръци ЕООД
  2. ЕИК/БУЛСТАТ :201074653
  3. Седалище и адрес на управление: гр. София, Люлин 8, ул. Гоце Делчев 57, ет 1
  4. Адрес за упражняване на дейността: гр. София 1000, център, ул. Цар Асен 11
  5. Данни за кореспонденция: гр. София 1000, център, ул. Цар Асен 11
  6. E-mail: office@unikalni-podaraci.com
  7. Телефон.: 0886 44 94 93

Информация относно компетентния надзорен орган

  1. Наименование: Комисия за защита на личните данни
  2. Седалище и адрес на управление: гр. София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2
  3. Данни за кореспонденция: гр. София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2
  4. Телефон:02 915 3 518
  5. Email: kzld@government.bg, kzld@cpdp.bg
  6. Уеб сайт: www.cpdp.bg


1. Общ регламент за защита на личните данни

Регламент (ЕС) 2016/679 (Общ регламент за защита на данните) замества Директивата 95/46 / ЕО за защита на данните. Има пряко действие и предполага изменение в законодателството на страните -членки в областта на защитата на личните данни. Неговата цел е да защитава “правата и свободите” на физическите лица и да се гарантира, че личните данни не се обработват без тяхно знание, и когато е възможно, че се обработва с тяхно съгласие.

2. Обхват очертан от Общия регламент за защита на данните

Материален обхват (член 2) – настоящият регламент се прилага за обработването на лични данни изцяло или частично с автоматични средства, както и за обработването с други средства на лични данни (например ръчно и на хартия), които са част от регистър с лични данни или които са предназначени да съставляват част от регистър с лични данни.

Териториален обхват (член 3) – правилата на Общия Регламент ще важат за всички администратори на лични данни, които са установени в ЕС, които обработват лични данни на физически лица, в контекста на своята дейност. Ще се прилага и за администратори извън ЕС, които обработват лични данни с цел да предлагат стоки и услуги или ако наблюдават поведението на субектите на данни, които пребивават в ЕС.

3. Понятия

„Лични данни” – всяка информация, свързана с идентифицирано физическо лице или физическо лице, което може да бъде идентифицирано („субект на данни”); физическо лице, което може да бъде идентифицирано, е лице, което може да бъде идентифицирано, пряко или непряко, по-специално чрез идентификатор като име, идентификационен номер, данни за местонахождение, онлайн идентификатор или по един или повече признаци, специфични за физическата, физиологичната, генетичната, психическата, умствената, икономическата, културната или социална идентичност на това физическо лице; 

„Специални категории лични данни“ – лични данни, разкриващи расов или етнически произход, политически възгледи, религиозни или философски убеждения, или членство в синдикални организации и обработката на генетични данни, биометричните данни за уникално идентифициране на физическо лице, данни отнасящи се до здравето или данни относно сексуалния живот на физическо лице или сексуална ориентация.

„Обработване” – означава всяка операция или съвкупност от операции, извършвана с лични данни или набор от лични данни чрез автоматични или други средства като събиране, записване, организиране, структуриране, съхранение, адаптиране или промяна, извличане, консултиране, употреба, разкриване чрез предаване, разпространяване или друг начин, по който данните стават достъпни, подреждане или комбиниране, ограничаване, изтриване или унищожаване;

„Администратор” – всяко физическо или юридическо лице, публичен орган, агенция или друга структура, която сама или съвместно с други определя целите и средствата за обработването на лични данни; когато целите и средствата за това обработване се определят от правото на ЕС или правото на държава членка, администраторът или специалните критерии за неговото определяне могат да бъдат установени в правото на Съюза или в правото на държава членка;

„Субект на данните“ – всяко живо физическо лице, което е предмет на личните данни съхранявани от Администратора.

„Съгласие на субекта на данните” – всяко свободно изразено, конкретно, информирано и недвусмислено указание за волята на субекта на данните, посредством изявление или ясно потвърждаващо действие, което изразява съгласието му свързаните с него лични данни да бъдат обработени;

„Дете“ – Общият Регламент определя дете като всеки на възраст под 16 години въпреки че това може да бъде намалена на 13 от правото на държавата-членка. Обработката на лични данни на едно дете е законно само, ако родител или попечител е дал съгласие. Администраторът полага разумни усилия, за да провери в такива случаи, че притежателят на родителската отговорност за детето е дал или упълномощен да даде съгласието си.

„Профилиране” – всяка форма на автоматизирано обработване на лични данни, изразяващо се в използването на лични данни за оценяване на определени лични аспекти, свързани с физическо лице, и по-конкретно за анализиране или прогнозиране на аспекти, отнасящи се до изпълнението на професионалните задължения на това физическо лице, неговото икономическо състояние, здраве, лични предпочитания, интереси, надеждност, поведение, местоположение или движение;

„Нарушение на сигурността на лични данни” – нарушение на сигурността, което води до случайно или неправомерно унищожаване, загуба, промяна, неразрешено разкриване или достъп до лични данни, които се предават, съхраняват или обработват по друг начин;

„Основно място на установяване “ – седалището на администратора в ЕС ще бъде мястото, в което той взема основните решения за целта и средствата на своите дейности по обработване на данни. По отношение на обработващия лични данни основното му място на установяване в ЕС ще бъде неговият административен център.

Ако администраторът е със седалище извън ЕС, той трябва да назначи свой представител в юрисдикцията, в която администраторът работи, за да действа от името на администратора и да се занимава с надзорните органи. (Член 4 т.16) от ОРЗД)

„Получател” – физическо или юридическо лице, публичен орган, агенция или друга структура, пред която се разкриват личните данни, независимо дали е трета страна или не. Същевременно публичните органи, които могат да получават лични данни в рамките на конкретно разследване в съответствие с правото на Съюза или правото на държава членка, не се считат за „получатели”; обработването на тези данни от посочените публични органи отговаря на приложимите правила за защита на данните съобразно целите на обработването;

„Трета страна“ – всяко физическо или юридическо лице, публичен орган, агенция или друг орган, различен от субекта на данните, администратора, обработващия лични данни и лицата, които под прякото ръководство на администратора или на обработващия лични данни имат право да обработват личните данни;

Декларация относно политиката по защита на личните данни

1. Ръководството на УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД , се ангажират да осигури съответствие със законодателството на ЕС и държавите-членки по отношение на обработването на личните данни и защитата на “правата и свободите” на лицата,  чиито лични данни УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД събира и обработва съгласно Общия регламент за защита на данните (Регламент (ЕС) 2016/679).

2. В съответствие с Общия регламент към тази политика са описани и други релевантни документи, както и свързани процеси и процедури.

3. Регламент (ЕС) 2016/679 и тази политика се отнасят до всички функции по обработването на лични данни , включително тези, които се извършват относно лични данни на клиенти, служители, доставчици и партньори и всякакви други лични данни, които организацията обработва от различни източници.

4. Длъжностното лице по защита на данните отговаря за преразглеждането на „Регистъра на дейностите по обработване“ ежегодно в светлината на всякакви промени в дейностите на УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД, както и всички допълнителни изисквания, оценки на въздействието върху защитата на данните. Този регистър трябва да бъде на разположение по искане на надзорния орган.

5. Тази политика се прилага за всички служители/работници и парньори на УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД като външни доставчици. Всяко нарушение на Общия регламент ще бъде разглеждано като нарушение на трудовата дисциплина, а в случай че има предположение за извършено престъпление, въпросът ще се предостави за разглеждане в най-къс възможен срок на съответните държавни органи.

6. Партньори и трети лица, които работят с или за УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД, както и които имат или могат да имат достъп до личните данни, ще се очаква да се запознаят, разбират и да се съобразят с тази политика. Никоя трета страна не може да има достъп до лични данни, съхранявани от УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД, без предварително да е сключила споразумение за поверителност на данните, което налага на третата страна задължения, не по-малко обременяващи от тези, които УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД е поел, и което дава право на УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД да извършва проверки на спазването на наложените със споразумението задължения.

Задължения и роли по Регламент (ЕС) 2016/679

1. УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД е (администратор на данни и/или , обработващ данни) съгласно Регламент (ЕС) 2016/679.

2. Висшето ръководство и всички  членове на управителните или надзорните  органи на УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД са отговорни за разработване и насърчаване на добри практики в областта на обработване на информация в УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД

3. Длъжностното лице по защита на данните/ Отговорникът по защита на данните, с роля определена в Регламент (ЕС) 2016/679, трябва да бъде част от висшето ръководство, и да се отчита пред Висшето ръководство на УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД за управлението на личните данни в рамките на организацията и за гарантирането на възможността за доказване на съответствието  със законодателството за защита на данните и добрите практики.

Тази отчетност на ДЛЗД включва:

разработване и внедряване на изискванията на РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2016/679 както се изисква от настоящата политика;

управление на сигурността и риска по отношение на съответствието с политиката.

4. Длъжностното лице по защита на данните, което Висшето ръководство счита за подходящо, квалифицирано и опитно, е назначено, за да поеме отговорността за съответствието на УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД с тази политика на ежедневна основа. ДЛЗД е пряко отговорно да гарантира, че както като цяло организацията на УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД, така и дейността на всеки член на ръководния състав, която се извършва в рамките на неговата област на отговорност, съответстват на изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679.

5. ДЛЗД има специфични отговорности по отношение на процедури като „Процедура за управление на исканията от субектите“ и са контактна точка за служителите на администратора, които искат разяснения по всеки аспект на спазването на защитата на данните.

6. Спазването на законодателството за защита на данните е отговорност на всички служители на УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД, които обработват лични данни.

7. Политиката за обучение на УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД (Политика за провеждане на обучение определя специфичните изисквания за обучение и осведомяване във връзка с конкретните роли на служителите/работници на УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД.

Принципи за защита на данните

Цялата обработка на лични данни трябва да се извършва в съответствие с принципите за защита на данните, посочени в член 5 от Регламент (ЕС) 2016/679. Политиките и процедурите на УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД имат за цел да гарантират спазването на тези принципи.

1. Личните данни трябва да бъдат обработвани законосъобразно, добросъвестно и прозрачно

Законосъобразно – да идентифицира законна основа, преди да може да обработва лични данни. Те често са посочени като “основания за обработване”, например „съгласие“.

Добросъвестно – за да може обработването да бъде добросъвестно, администраторът на данни трябва да предостави определена информация на субектите на данни, доколкото това е практически възможно. Това важи независимо дали личните данни са получени директно от субектите на данни или от други източници.

Регламент (ЕС) 2016/679 увеличава изискванията за това каква информация трябва да бъде на разположение на субектите на данни, която е обхваната от изискването за “прозрачност”.

Прозрачно – Общият регламент включва правила относно предоставяне на поверителна информация на субектите на данни в членове 12, 13 и 14 от ОРЗД. Те са подробни и конкретни, поставяйки акцента върху това, че известията за поверителност са разбираеми и достъпни. Информацията трябва да бъде съобщена на субекта на данните в разбираема форма, като се използва ясен и разбираем език.

2. Лични данни могат да се събират само за конкретни, изрично указани и законни цели

Данните, получени за конкретни цели, не трябва да се използват за цел, която се различава от тези, официално обявени на надзорния орган като част от Регистъра на дейностите по обработване на данни (чл. 30 ОРЗД) на УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД Процедура за прозрачност при обработката на лични данни.

3. Личните данни трябва да бъдат адекватни, релевантни, ограничени до това, което е необходимо за обработването им със съответната цел. (принцип на минимално необходимото)

ДЛЗД/Отговорникът по защита на данните е отговорен да осигури УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД да не събира информация, която не е строго необходимо за целта, за която тя е получена.

Всички формуляри за събиране на данни (електронни или на хартиен носител), включително изискванията за събиране на данни в новите информационни системи, трябва да включват декларация за добросъвестно обработване или връзка Декларация за поверителност и да бъдат одобрени от ДЛЗД.

Длъжностното лице по защита на данните / отговорникът по защита на данните ще гарантира, че на (годишна) основа всички способи за събиране на данни се преглеждат от (вътрешен одит/външни експерти),за да се гарантира, че събраните данни продължават да бъдат адекватни, релевантни, не са прекомерни

4. Личните данни трябва да бъдат точни и актуализирани във всеки един момент, и да са положени необходими усилия, за да е възможно незабавно (в рамките на възможните технически решения) изтриване или коригиране.

Данните, които се съхраняват от администратора на данни, трябва да бъдат прегледани и актуализирани при необходимост. Не трябва да се съхраняват данни, в случаите, когато има вероятност да не са точни.

Длъжностното лице за защита на данните е отговорно да гарантира, че целият персонал е обучен в значението на събирането на точни данни и поддържането им.

Също така, задължение на субекта на данните е да декларира, че данните, които предават за съхраняване от УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД са точни и актуални. Попълването на формуляр от субекта на данни, предназначени за администратора, ще включва изявление, че съдържащите се в него данни са точни към датата на подаване.

От служителите / работниците ( клиентите / други) трябва да се изисква, да уведомяват УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД за всякакви промени в обстоятелствата, за да могат да се актуализират записите на лични данни. Отговорността на УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД е да гарантира, че всяко уведомление относно промяната на обстоятелствата е записано и се предприемат действия.

Длъжностното лице по защита на данните носи отговорност да се гарантира, че са налице подходящи процедури и политики за поддържане на точност и актуалност на личните данни, като се отчита обемът на събраните данни, скоростта, с която може да се промени, други относими фактори.

Най-малко на годишна база Длъжностното лице по защита на данните ще прегледа сроковете на съхранение на всички лични данни, обработвани от УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД, като се позовава на инвентаризацията на данните и ще идентифицира всички данни, които вече не се изискват в контекста на регистрираната цел. Тези данни ще бъдат надеждно унищожени в съответствие с процедурите и правилата на администратора.

Длъжностното лице по защита на данните / отговорникът по защита на данните е отговорно за съответствие с искания за корекция на данни в рамките на един месец. Този срок може да бъде удължен с още два месеца за сложни заявки. Ако УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД реши да не се съобрази с искането, Длъжностното лице по защита на данните трябва да отговори на субекта на данните, за да обясни мотивите си и да го информира за правото му да подаде жалба пред надзорния орган, и да потърси правна защита.

Длъжностното лице за защита на данните е отговорно за вземане на подходящи мерки, в случаите когато организациите на трети страни  имат неточни или остарели лични данни, да ги информира, че информацията е неточна или остаряла и е да не се използва за вземане на решения  относно лицата, да информира съответните страни; и  да препраща всяка корекция на лични данни към  третите страни, където това е необходимо.

5. Личните данни трябва да се съхраняват в такава форма, че субектът на данните може да бъде идентифициран само толкова дълго, колкото е необходимо за обработването.

Когато личните данни се запазват след датата на обработването, те ще бъдат  съхранявани по подходящ начин (минимизирани), за да се защити самоличността на субекта на данните в случай на нарушение на данните.

Лични данни ще бъдат пазени в съответствие с Процедура за съхраняване и унищожаване на данните и след като е преминал срокът  им на съхранение, те трябва да бъдат надеждно унищожени по указания в тази процедура ред.

Длъжностното лице за защита на данните специално трябва да одобри всяко запазване на данни, което надхвърля срока на съхранение, дефиниран в Процедура за съхраняване и унищожаване на данните и трябва да гарантира, че обосновката е ясно определена и е в съответствие с изискванията на законодателството за защита на данните. Това одобрение трябва да бъде писмено.

6. Личните данни трябва да бъдат обработени по начин, който гарантира подходяща сигурност (чл. 24, чл. 32 от ОРЗД)

Длъжностното лице за защита на данните (оценка на риска) , като вземе предвид всички обстоятелства, свързани с операциите по управление или обработване на данни от УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД.

При определянето на това доколко уместно е обработването , Длъжностното лице по защита на данните трябва също така да разгледа степента на евентуална вреда или загуба, която може да бъде причинена на физически лица (напр. персонал или клиенти), ако възникне нарушение на сигурността, както и всяка вероятна вреда за репутацията на администратора, включително евентуална загуба на доверие на клиентите.

7. Спазване на принципа на отчетност

Регламент (ЕС) 2016/679 включва разпоредби, които насърчават отчетността и управляемостта и допълват изискванията за прозрачност. Принципът на отчетност в чл. 5, пар. 2 изисква от администратора да докаже, че спазва останалите принципите в ОРЗД и изрично заявява, че това е негова отговорност.

УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД. ще доказва спазването на принципите за защита на данните чрез прилагане на политики по защита на данните, като се присъединява към кодекси за поведение, внедрява подходящи технически и организационни мерки, както и чрез приемане на техники по защита на данните на етапа на проектирането и защита на данните по подразбиране, оценка на въздействието върху защитата на личните данни, процедура за уведомяване за нарушаване на лични данни и т.н.

Права на субектите на данни

1. Субектите на данни имат следните права по отношение на обработването на данни, както и на данните, които се записват за тях:

-Да отправя искания за потвърждаване дали се обработват лични данни, свързани с него, и ако това е така, да получи достъп до данните, както и информация кои са получателите на тези данни.
-Да поиска копие от своите лични данни от администратора;
-Да иска от администратора коригиране на лични данни когато те са неточни, както и когато не са вече актуални;
-Да изиска от администратора изтриване на лични данни (право „да бъдеш забравен”);
-Да иска от администратора ограничаване на обработването на лични данни като в този случай данните ще бъдат само съхранявани, но не и обработвани.;
-Да направи възражение срещу обработване на негови лични данни;
-Да направи възражение срещу обработване на лични данни, отнасящо се до него за целите на директния маркетинг.
-Да се обърне с жалба до надзорен орган ако смята, че някоя от разпоредбите на ОРЗД е нарушена;
-Да поиска и да му бъдат предоставени личните данни в структуриран, широко използван и пригоден за машинно четене формат;
-Да оттегли съгласието си  за обработката на личните данни по всяко време с отделно искане, отправено до администратора;
-Да не е обект на автоматизирано взети решения, които да го засягат в значителна степен, без възможност за човешка намеса;
-Да се противопостави на автоматизирано профилиране, което се случва без негово съгласие;

2. УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД осигурява условия, които да гарантират упражняването на  тези права от субекта на данни:

Субектите на данни могат да направят искания за достъп до данни, както е описано в процедурата за Процедура за управление на исканията от субектите;

Субектите на данни имат право да подават жалби до УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД свързани с обработването на личните им данни, обработването на искане от субекта на данни и обжалване от страна на субекта на данни, относно начина на обработване на жалбите в съответствие с Процедура за начините на комуникация при жалби и искания от субекта на данни

Съгласие

1. Под „съгласие“ УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД ще разбира всяко свободно изразено, конкретно, информирано и недвусмислено указание за волята на субекта на данните, посредством изявление или ясно потвърждаващо действие, което изразява съгласието му свързаните с него лични данни да бъдат обработени. Субектът на данните може да оттегли своето съгласие по всяко време.

2. УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД разбира под “съгласие” само случаите, в които субектът на данните е бил напълно информиран за планираното обработване и е изразил своето съгласие и без върху му да бъде упражняван натиск. Съгласието, получено при натиск или въз основа на подвеждаща информация, няма да бъде валидно основание за обработване на лични данни.

3. Съгласието не може да бъде изведено от липсата на отговор на съобщение до субекта на данни. Трябва да има активна комуникация между администратора и субекта, за да е налице съгласие. Администраторът трябва да може да докаже, че е получено съгласие за дейностите по обработване.

4. В повечето случаи съгласието за обработка на лични и специални категории данни се получава рутинно от УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД, като се използват стандартни документи за съгласие – напр. Форма за регистрация в сайта, която включва – Име, Фамилия, имейл и телефон.


Сигурност на данните

1. Всички служители / работници са отговорни за гарантирането на сигурността при съхраняването на данните, за които те отговарят и които УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД държи, както и, че данните се съхраняват сигурно и не се разкриват при каквито и да било обстоятелства на трети страни, освен ако УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД не е дал такива права на тази трета страна , като са сключили договор/клауза за поверителност Това включва хостинг компанията на която се хоства уебсайтът на УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД.

2. Всички лични данни трябва да бъдат достъпни само за тези, които се нуждаят от тях, а достъпът може да бъде предоставен само в съответствие с изградените правила за контрол на достъпа.


Разкриване на данни

1. УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД осигурява условия, при които личните данни не се разкриват на неупълномощени трети страни, което включва членове на семейството, приятели, държавни органи, дори разследващи такива, ако има основателно съмнение, че не се изискват по установения ред. Всички служители / работници трябва да бъдат предпазливи, когато им поискат да разкрият съхранявани лични данни за друго лице на трета страна. Важно е да се има предвид, дали разкриването на информацията е свързано или не с нуждите на дейността извършвана от организацията.

2. Всички искания от трети страни за предоставяне на данни трябва да бъдат подкрепени с подходяща документация  и всички такива разкривания на данни трябва да бъдат специално разрешени от Длъжностното лице за защита на данните.


Съхраняване и унищожаване на данните

1. УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД не съхранява лични данни във вид, който позволява идентифицирането на субектите за по-дълъг период отколкото е необходимо, по отношение на целите, за които са били събрани данните.

2. УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД може да съхранява данни за по-дълги периоди единствено ако личните данни ще бъдат обработвани  за целите на архивиране, за цели в обществен интерес, и за статистически цели,  и само при изпълнението на подходящи технически и организационни мерки за гарантиране на правата и свободите на субекта на данните.

4. Процедура за съхраняване и унищожаване на данните, приета от  УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД се прилага във всички случаи.

5. Личните данни ще бъдат унищожени сигурно, съгласно принципа за гарантиране подходящо ниво на сигурност (чл. 5, пар. 1 б. е) от Общия регламент) – включително защита срещу неразрешено или незаконосъобразно обработване и срещу случайна загуба, унищожаване или повреждане, като се прилагат подходящи технически или организационни мерки („цялостност и поверителност“);


Трансфер на данни

1. Всеки износ на данни от рамките на ЕС към страни извън ЕС (посочени в Общия регламент като “трети страни”) са незаконни, освен ако няма подходящ “ниво на защита на основните права на субектите на данни.

2. Изключения

При липса на решение за адекватност, членство в US Privacy Shield, задължителни фирмени правила и / или договорни клаузи, прехвърляне на лични данни в трета страна или международна организация се извършва само при едно от следните условия:

-предаването е необходимо за сключването или изпълнението на договор, сключен в интерес на субекта на данните между администратора и друго физическо или юридическо лице;
-предаването е необходимо поради важни причини от обществен интерес;
-предаването е необходимо за установяването, упражняването или защитата на правни претенции;
-предаването е необходимо, за да бъдат защитени жизненоважните интереси на субекта на данните или на други лица, когато субектът на данните е физически или юридически неспособен да даде своето съгласие;

предаването се извършва от регистър, който съгласно правото на ЕС или правото на държавите членки е предназначен да предоставя информация на обществеността и е достъпен за справка от обществеността по принцип или от всяко лице, което може да докаже, че има законен интерес за това, но само доколкото условията за справка, установени в правото на Съюза или правото на държавите членки, са изпълнени в конкретния случай.


Регистър на обработванията на данни (инвентаризация на данните)

1. УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД е създала процес на инвентаризация на данните като част от своя подход за справяне с рисковете и възможностите в процеса на спазване на политиката за съответствие с Регламент (ЕС) 2016/679. При инвентаризацията на данните в УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД и в работният поток от данни се установяват:

-бизнес процесите, които използват лични данни;
-източниците на лични данни;
-броя на субектите на данни;
-описание на категориите лични данни и елементите на във всяка категория;
-дейностите по обработване;
-целите на обработването, за което личните данни са предназначени;
-правното основание за обработването;
-получателите или категориите получатели на личните данни;
-основните системи и места за съхранение;
-всички лични данни, които подлежат на трансфери извън ЕС;
-сроковете за съхранение и заличаване.

2. УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД е наясно с рисковете, свързани с обработването на определени видове лични данни.

3. УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД оценява нивото на риска за лицата, свързани с обработването на личните им данни. Извършват се оценки на въздействието върху защитата на данните във връзка с обработването на лични данни от УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД и във връзка с обработването, предприето от други организации от името на УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД.

4. УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД управлява всички рискове, идентифицирани от оценката на въздействието, с цел да се намали вероятността от несъответствие с тези правила.

5. Когато в резултат на Оценката на въздействието е ясно, че УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД ще започне да обработва лични данни, които поради висок риск биха могли да причинят вреди на субектите на данни, решението дали обработването да продължи или не, трябва да бъде предадено за преглед от страна на Длъжностното лице за защита на данните.

6. Ако ДЛЗД има сериозни опасения или относно потенциалната вреда или опасност, или относно количеството на съответните данни, то следва да ескалира въпроса пред надзорния орган.

7 .Длъжностното лице по защита на данните, прави периодичен (ежегоден) преглед на първоначално инвентаризираните данни, преразглежда вписаната информация в „Регистъра на дейностите по обработване“ в светлината на всякакви промени в дейностите на УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ ЕООД.


ВИЖ ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ОНЛАЙН МАГАЗИН "УНИКАЛНИ ПОДАРЪЦИ”



Какви лични данни събираме и защо:

За осъществяване на поръчка и доставка на продукт от каталога на онлайн магазин Уникални подаръци - www.unikalni-podaraci.com, събираме само най-необходимите данни:
-име на клиента (необходимо за комуникация и/или доставка на продукта чрез спедиторска фирма)
-телефон на клиента (необходимо за комуникация и/или доставка на продукта чрез спедиторска фирма)
-email адрес на клиента (необходимо за комуникация с клиента за уточняване визията за подаръците по неговата поръчка)
-адрес за доставка (попълва се, само ако клиента желае доставка на продукта чрез спедиторска фирма)
-лични снимки на клиентите - бизнес моделът на Уникални подаръци е изработка на подаръци с печат на снимки на клиентите върху продукти от каталога на Уникални подаръци. В този случай, изпращайки снимки чрез онлайн платформата на www.unikalni-podaraci.com, клиента се съгласява с политиката за защита на личните данни на www.unikalni-podaraci.com.
-IP на компютъра на клиента, за да може всяка поръчка да бъде доказана при нужда пред съответните власти;

Ако желаете да разберете, какви лични данни събираме за Вас, това става с искане, отправено до администратора на имейл office@unikalni-podaraci.com


Уникални подаръци ЕООД не събира и не обработва лични данни, които се отнасят за следното:

-разкриват расов или етнически произход;
-разкриват политически, религиозни или философски убеждения, или членство в синдикални организации;
-генетични и биометрични данни, данни за здравословното състояние или данни за сексуалния живот или сексуалната ориентация;


Колко време се съхраняват личните данни и снимки към вашите поръчки:

Уникални подаръци ЕООД съхранява данните за поръчките на клиентите в срок от един месец. Клиентите имат право да поискат изтриване на снимките по тяхната поръчка по всяко време на пускане, изработка и завършване на поръчката. Ако желаете, Вашите снимки ще бъдат изтрити веднага след приключване на поръчката на наша страна, но това води до риск от проблем при получаване на продукта - повреда при доставка, счупване, грешно изработен продукт и др. Нашия съвет е, да изчакате докато получите продукта, уверите се в неговите качества и цялост и след това може да поискате да изтрием снимките по поръчката Ви веднага. В края на всеки месец се трият снимките от поръчките за предходния месец.
При желание от страна на клиент, Уникални подаръци ЕООД може да запази снимките по поръчката Ви за по-дълъг период от време (пример: сканирали сме супер стари архивни снимки и се притеснявате от загуба на оригиналните снимки,)


Къде се съхраняват личните данни:

Личните данни на клиентите на Уникални подаръци ЕООД се съхраняват в системата за управление на поръчки на Уникални подаръци ЕООД към онлайн магазин www.unikalni-podaraci.com, който се хоства на един от най-големите и сигурни хостинг компании в света: www.digitalocean.com.

Снимките по поръчките от онлайн магазин www.unikalni-podaraci.com се съхраняват на работните компютри в офиса на Уникални подаръци ЕООД, които са защитени с антивирусни програми. Допълнително ниво на сигурност е забраната за включване на мобилни апарати, външни хард дискове, външни флаш памети към работните компютри на Уникални подаръци ЕООД, което свежда риска от вирусна атака до минимум.


Трансфер към трети страни:

Уникални подаръци ЕООД осъществява минимален трансфер на лични данни, само доколкото те са необходими за извършване на доставка на продукт чрез спедиторски фирми, и осчетоводяване на документи от счетоводната къща обслужваща Уникални подаръци ЕООД - СКАД 2000 . Трансфер на лични данни (име, телефон, адрес) се извършва само през онлайн системите за създаване на електронни товарителници на следните спедиторски фирми: Интерлогистика и Еконт Експрес. 


Право „да бъдеш забравен”:

Всеки клиент на Уникални подаръци ЕООД има право да поиска информацията и личните данни събрани за него да бъдат изтрити по всяко време с отделно искане, отправено до администратора на имейл office@unikalni-podaraci.com. Ние ще уважим всяко такова искане и ще изтрием всички лични данни на клиентите си, като единствено ще бъдат запазени данни, изискуеми по друг закон на Република България за установяването, упражняването или защитата на правни претенции (например не можем да изтрием фактура с Вашето име и ЕГН).

Оттегляне на съгласие за обработка за маркетингови цели

Всеки клиент на Уникални подаръци ЕООД има право да поиска да оттегли съгласието си  за обработката на личните данни за маркетингови цели по всяко време с отделно искане, отправено до администратора на имейл office@unikalni-podaraci.com


Последно обновяване: 18.05.2018