Безплатна доставка до офис на Еконт, за поръчки над 100 лв.! (виж условията за ползване).

Ето защо пъзелите могат да подобрят здравето ви!

28.06.2018

Ако сте решили да се откъснете от социалните мрежи и да живеете повече в настоящия момент, реденето на пъзели е един от най-добрите начини, с който да замените вредния навик да проверявате постоянно социалните мрежи. Ето защо: 

Има дейности, които можете да направите, за да укрепите всяка страна на мозъка си, но знаехте ли, че правенето на пъзели може да въздейства едновременно и на двете? Времето, което прекарвате редейки любимия си пъзел, изисква използването и на двете полукълба на мозъка, което има много ползи за здравето. Не само това. Пъзелите могат да бъдат много забавни, както за соло играчи, така и ако обичате да редите с любим човек!


<< Поръчайте своя уникален пъзел с любима снимка ТУК>> 


Пъзелите са били открити още през 1760-те години. Техният създател е Джон Спилсбъри. Той е картограф, а първият пъзел е изработен от дърво. Според Berkshire Puzzle Co., тези дървени пъзели са наречени "Dissected Maps", защото са били нарязани парчета от карта на Британската империя. Името "мозайката" всъщност идва от вида на триона, който бил използван за нарязване на парчетата на пъзела. Смисълът на Спилсбъри зад това творение е да учи децата на географията на земите, които Великобритания управлява. Едва през 20-те години на миналия век обаче, пъзелите на мозайката стават по-популярни и в други страни. 


 << Можете да поръчате дървен пъзел с ваша снимка ТУК>> 


Как пъзелите влияят на мозъка? 

Оказва се, че реденето на пъзели е много добро за здравето на мозъка. То съдейства за координация на ръцете, изгражда визуални умения за възприемане и насърчава уменията за решаване на проблеми. Децата не са единствените, които могат да се възползват от това да правят пъзели; проучванията показват, че възрастните, които редят пъзели, имат по-малка вероятност да развият деменция и болестта на Алцхаймер. Уменията, които децата развиват, докато редят пъзел, са уменията на възрастните хора, които спомагат за поддържането на ума и предотвратяват заболяванията.  Освен това пъзелите имат емоционални предимства. Гледайки надолу и работейки върху пъзела може да бъде успокояващо и спокойно преживяване. Не само това, но напредването и завършването на пъзела е удовлетворяващо преживяване. Успокояващият и радостен опит на сглобяването на пъзел е причината за това, че пъзелите продължават да бъдат популярни и предпочитани, дори и в тази напреднала епоха на технологиите. 


Така че следващия път, когато имате безплатен съботен следобед и не сте сигурни какво да правите, защо да не започнете да редите пъзел? Мозъкът ви ще се радва толкова, колкото и вие, а може да бъде и приобщаваща дейност и за останалата част от семейството!