Безплатна доставка до офис на Еконт, за поръчки над 100 лв.! (виж условията за ползване).

Защо хората подаряват подаръци

17.02.2020

И вие ли сте от хората, които обожават да радват близките си с подаръци? Не се изненадвайте, това е напълно в реда на нещата. Който е казал, че парите не носят щастие, определено не е пробвал да ги харчи, за да зарадва любимите си хора. 

Раздаването на подаръци и участието в благотворителни инициативи доказано ни прави по-щастливи. Това е традиция, която датира още от дълбока древност. И до ден днешен тя продължава да бъде предмет на анализи и проучвания на различни антрополози, психолози и социолози. Всичко това с една единствена цел - да дадат отговор на въпроса защо хората си подаряват подаръци за Коледа, рожден ден, годишнина или някакъв друг повод. 

Антрополозите изучават мотивацията, стояща зад размяната на дарове, още в примитивните цивилизации. Според някои от тях щедростта и състраданието буквално са заложени в нашето ДНК. Ние хората сме социални животни и изпитваме нужда от създаване на общества, за да оцелеем и прогресираме. Живеем заедно, храним се и работим заедно. Част от тази социална зависимост е желанието да се грижим един за друг и да споделяме - било то храна, знание или други придобивки и привилегии. Дори според самия Чарлз Дарвин щедростта е част от причините нашият биологичен вид да расте и просперира. Ако хората бяха по-големи егоисти, може би щяхме да сме изчезнали от лицето на земята още преди хиляди години. Така че следващият път, когато опаковате подаръците за своите близки, спомнете си, че спазвате традиция, която е по-стара дори от самите пари, с които сте ги купили 

Според учените невролози човешкият мозък е така устроен, че да изпитва удоволствие от споделянето на блага. Проучванията сочат, че ние получаваме по-голямо задоволство когато харчим пари за други хора, отколкото когато го правим за самите себе си. Реакцията на близките ни в момента, в който отворят своя подарък, предизвиква у нас приповдигнато настроение и задейства отделянето на ендорфини в мозъка, които от своя страна ни правят щастливи и удовлетворени.

Проучванията също така показват, че подаряването на подаръци се оказва изненадващо важна и съществена част от човешките взаимоотношения. Те помагат за дефиниране на връзките между хората, заздравяват отношенията и засилват близостта между членовете на семейството и приятелите. А най-интересното е, че според психолозите най-често този, който подарява подаръка, получава по-големи психологически ползи от процеса на подаряване. Въпреки че звучи логично в по-нестабилните финансови моменти да се откажете от размяната на подаръци с близките си, специалистите съветват да не го правите, защото това може би не е най-доброто решение. Има опасност то да наруши важната връзка с роднините и приятелите ви и да ви накара да се почувствате депресирани и непълноценни. Ето защо ако имате възможност, по-добре помислете за други начини за пестене на пари. Насочете се към по-дребни и евтини подаръци, но в никакъв случай не се отказвайте от тях изцяло. 

Един добре обмислен и поднесен в точния момент предмет, би могъл да направи чудеса за връзката ви с любимия човек. Това е един от най-добрите невербални начини да изразите чувствата си към половинката и може да бъде безценен - той не ни прави щастливи заради паричната си стойност, а защото ни помага да заздравим връзката с хората, на които държим.

Според проучванията мъжете обикновено обръщат по-голямо внимание на финансовото измерение на подаръците и по-често избират практични предмети. Жените пък отдават по-голямо значение на даровете с емоционална стойност. 

В едно от проучванията по темата, поведенчески психолог разказал на участниците историята за млад мъж, който се покатерил на върха на високо дърво, за да свали от там яйце на червеношийка - синьо като сините очи на неговата любима. По-голямата част от жените, взели участие в експеримента, възкликнали: “Ах, колко романтично!”. Реакцията на повечето мъже била: “Това е едно от най-глупавите неща, които съм чувал - опасно е, а и какво ще прави горката птичка без яйцата си.”. 

Ето и кои са най-честите поводи за подаряване на подаръци:

Подаръци, които са израз на любов

Още от дълбока древност влюбените са засвидетелствали любовта си с подобни жестове. В днешно време двойките също често си подаряват предмети или пък съвместни преживявания, като израз на романтичните си чувства. Дали по време на Свети Валентин или друг повод, романтичните подаръци могат да заздравят връзката ви с любимия човек, защото са своеобразно доказателство за силата на любовта ви. 

Коледни подаръци

Открай време в християнските общества съществува традиция за размяната на коледни и новогодишни дарове. Това е прекрасен повод да покажете грижа и обич към семейството, да зарадвате децата и да споделите щастливи моменти с колеги и приятели. 

Подаръци за рожден ден 

Рождените дни са важна дата, която по традиция се празнува всяка година. Няма възрастово ограничение за това. Без значение дали рожденикът е млад или стар - редно е да му засвидетелствате вашата любов и уважение. За да накарате някого да се почувства специален по време на рождения си ден не ви е нужно много - просто изберете подарък, който хем има емоционална стойност, хем ще осигури на получателя си комфорт, удобство и полза. Свържете се с нас и заедно ще генерираме хиляди идеи, от които да си изберете най-подходящата, а след това ще ви помогнем да я персонализирате по уникален начин. 

Подаръци, с които да покажете отношението си към някой специален за вас човек. 

Казват, че делата говорят много по-красноречиво от думите. Няма по-добър начин да покажете на някого, че го цените, от това да му поднесете уникален подарък. Не е нужно той да е прекалено скъп - дори дребен сувенир като ключодържател, керамична чаша с написано на нея послание или друг дребен предмет биха свършили прекрасна работа. Не е нужно да чакате конкретен повод или празник - направете обикновения делничен ден специален!.

 Корпоративни подаръци

Собствениците на бизнес също често подаряват на служителите си дребни подаръчета по случай рожден ден, пенсиониране, Коледа и др. Това ги стимулира и често влияе положително върху професионалните им постижения и резултати. Един добре подбран предмет, символ на уважение и грижа, може да направи чудеса с мотивацията на вашите служители. 

 Подаръци, с които преодоляваме разстоянието  

Това, че нямате възможност да се виждате често с някой близък човек, не е причина да спрете да му подарявате подаръци. Напротив, те ще ви помогнат да запазите емоционалната връзка помежду ви още по-здрава. Всеки път, когато този човек използва предмет, подарен от вас, той ще се сеща за прекараните заедно моменти с любов и умиление. Ако не ви се занимава с опаковане и изпращане по пощата, можете да се свържете с подходящ онлайн магазин за подаръци, да платите по банков път и директно да дадете адреса за доставка на вашия близък човек. 

Подаръци, с които да изразите своята благодарност

Има определени случаи, в които е прието да дадете подарък на някого в знак на благодарност, че ви е помогнал в труден момент или ви е направил услуга. Така получателят ще може истински да усети вашата признателност 

Подаръци за годишнина 

 За влюбените двойки отпразнуването на всяка поредна година, в която са заедно, е важен и емоционален момент. Той може да бъде подсилен и с хубав романтичен подарък, например серенада, персонализирани шоколадови бонбони или нещо друго 

Подарък за новодомци 

Може и да нямате възможност да помогнете на някого да се премести в новото си жилище, но пък нищо не ви пречи да го зарадвате с подарък, за да отпразнувате повода. Новият дом е сериозна стъпка за всеки човек, особено за този, които тепърва създава своето семейство. Бихте могли да го зарадвате с бутилка хубаво вино, на чиито етикет да отпечатаме паметната дата и специални пожелания за топлина и уют в новия дом. Красива картина, ароматна свещ или стенен часовник също биха били полезен подарък за новодомците - само не пропускайте да съобразите цвета и модела им с интериора на новото жилище. 

Подаръци по случай повишение в службата или започване на нова работа 

Повишението или поемането на нова длъжност са много вълнуващи моменти за всеки човек. Това е повод за гордост, а вие можете да направите момента още по-специален, като го отпразнувате с подходящ за случая подарък, например гравирана писалка или нещо по-оригинално - защо не корица на бизнес списание? Подарявайки по нещо за поводи като този означава, че споделяте вълнението на човека и оценявате неговите професионални постижения. 

Подарък за извинение 

Има случаи, когато сте постъпили неправилно с даден човек и едно простичко “Извинявай” не е достатъчно, за да накара отсрещната страна да ви прости и да осъзнае, че съжалявате за постъпката си. Когато думите не стигат, на помощ идва добре подбраният подарък. В ситуации като тази даровете с емоционално послание обикновено се оказват много по-ефективни, отколкото такива, които просто са скъпи и лъскави. 

Подаръци по случай дипломиране или успешно взет изпит 

За всеки родител успехите на неговото дете са повод за огромна гордост. Съвсем естествено е да пожелае да възнагради усилията му с подарък, който да му остане скъп спомен за цял живот. Това може да бъде много мотивиращо за децата и да им помогне да полагат още повече усилия в по-нататъшното си обучение. Така те ще се почувстват оцененени и възнаградени. 

Без значение каква точно е причината за подаряването на подаръка, ако той идва от сърцето, получателят му със сигурност ще го оцени високо. А ако имате колебания какво точно да изберете за любимия човек, ние сме на разположение да ви помогнем с оригинални идеи и отличен професионализъм.