Безплатна доставка до офис на Еконт, за поръчки над 100 лв.! (виж условията за ползване).

ПРОТЕСТ!

19.02.2019

ПРОТЕСТ „Н18“
Срещу приетите мерки за електронните търговци в Наредба №Н-18/2006 

Уважаеми клиенти и партньори!

Обявяваме се твърдо против приетите промени, които касаят работата на всички онлайн магазини в „Наредба №Н-18 , като смятаме, че те категорично са неправилни, необмислени и несъобразени със спецификата на електронната търговия! 

Причината:

1. Създава се ПРАКТИЧЕСКО ограничение за използването на онлайн магазини на базата на платформи с т.н. „отворен код“. Това ще доведе до невъзможност да се използват в България всички световно популярни системи за онлайн търговия.
От друга страна всички компании, които са инвестирали десетки хиляди за разработка на собствени системи сега се налага да инвестират още хиляди за промени на вече работещ софтуер. В противен случай се забранява неговото използване. 

2. Създава се ПРАКТИЧЕСКА невъзможност за онлайн плащане с виртуален ПОС терминал с банкови карти. Така вие ще изгубите удобството за разплащане в Интернет.

3.  Създава се ПРАКТИЧЕСКА невъзможност за проследяване на поръчката. Така няма да  получавате информация за нейното движение от момента на заявяването й до доставката до Вас.

4. Създават се условия за ПРАКТИЧЕСКА принуда за използване само на един вид начин на плащане, - ППП (Пощенски паричен превод).

5. Създава се невъзможност да се извършват онлайн продажби с Интернет магазин и в същото време да се извършва друга търговска дейност от един  и същ търговски обект.

... и много други!

Описаните по-горе твърдения са породени от факта, че се приравнява всеки софтуер за електронен магазин към „Софтуер за управление на продажбите в търговски обект ( СУПТО)“ .

Смятаме подобно приравняване  за неправилно и с пагубен ефект върху електронната търговия! Нещо повече – подобно тълкувание ще доведе много фирми до невъзможност за извършване на дейността поради редица специфични бизнес процеси.  

Считаме, че приетите промени категорично НЕ изпълняват задачата за извеждане „на светло“ на нелоялните онлайн търговци, а само създават пречки и допълнителни трудности за добросъвестните електронни магазини! 

Ние не сме против регулацията, но ИСКАМЕ:
1. Отлагане на влизането в сила на „Глава седем Г“ от Наредбата!
2. Ясно разграничение на понятията „електронен магазин“ и „СУПТО“.
3. Формиране на консултативен съвет със специалисти от бранша за обсъждане на създадените проблемни ситуации поради текстовете в наредбата.
4. Създаване на нова глава или изцяло нова наредба за електронната търговия, която да е съобразена със спецификата на бизнеса и съвременните технологии!