Безплатна доставка до офис на Еконт, за поръчки над 100 лв.! (виж условията за ползване).

Никулден – традиции, обичаи и идеи за подаръци

22.11.2019

Шести декември наближава, а с него идва и един от най-тачените български празници: Никулден. Свети Николай Чудотворец се смята за покровител на моряците, рибарите, банкерите и търговците. Освен това огромна част от българите носят неговото име или производни на него. На 6-ти декември имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Нина, Ния, Кольо, Никол, Николета и още много други. 

В днешната статия ще ви разкажем откъде идва празника, какви традиции трябва да се спазват по време на честването му, а освен това ще ви дадем и страхотни идеи за подарък на именниците. 

Образът на Свети Николай всъщност е базиран на реална историческа личност - Никола Мираликийски, който е роден и живял в Патара, Мала Азия. Той бил богат наследник, но раздавал цялото си имущество на бедните, без да търси слава или отплата в замяна. Имало дори случай, в който един богаташ се разорил и бил принуден да продаде трите си дъщери в робство, но Свети Николай тайно подхвърлил в къщата му три торби със злато и така отървал младите девойки от злочестата им съдба. Според разказите той често откупувал и освобождавал нещастни роби.

По времето на император Константин Велики Никола Мираликийски става архиепископ на областта и взима участие в Първия Вселенски Никейски църковен събор.

Според легендите Свети Николай извършил много чудеса по време на пътуването му с кораб на поклонение към Божи Гроб. Когато в открити води се развихрила ужасяваща буря той бръкнал в морето, извадил голяма риба и с нея запушил пробойната в кораба, като така го спасил от потъване. Благодарение на молитвите си успял да възкреси и един от моряците, който починал, падайки от най-високата мачта. 

Според народните предания когато Господ решил да разпредели света между своите помощници, той дал небето и мълниите на Свети Илия, подземния свят и душите на мъртвите бил поверен на Архангел Михаил, а на свети Николай се паднала морската стихия. Той е смятан и за предвестник на първия сняг, който започвал да пада от бялата му брада през декември. 

Никулден е свързан и с коледните и сурвакарските обичаи. В района на Странджа младите коледари отиват точно на този ден в дома на станеника, за да го поканят официално да стане водач на коледарската дружина. Коледните елхи също по традиция се украсяват тогава.

За никулденската трапеза по традиция винаги се приготвя риба, най-често шаран. Трябва да внимавате докато почиствате люспите да не изтървете някоя от тях на земята, защото това според поверието носи лош късмет, бедност или болест. 

В стари времена домакините са приготвяли т. нар. “рибник”, който представлява шаран, увит в тесто и напълнен с ориз, стафиди, ядки и булгур. Замесва се и празнична пита, украсена с изображение на риба, лодка или друг символ, свързан със Свети Николай Чудотворец. Тази пита се нарича още колак, боговица или никулски хляб. При сервирането върху нея се оформя купен от варено жито. 

Никулден се пада по време на Коледните пости, така че на масата обикновено се поднасят и други постни ястия - пълнени чушки, зелеви сърми, боб и т.н. Трапезата не се раздига през целия ден. А костите на шарана не трябва да се изхвърлят - вместо това можете да ги закопаете в градината, да ги изгорите или да ги хвърлите в река. Единствените кости, които се запазват, са тези от главата на шарана - наричат ги “кръхче” или “дъна”. Те имат формата на кръст и в миналото майките са ги пришивали към дрешките на децата, защото са вярвали, че пазят от “лоши очи” и носят здраве.

Традицията повелява най-големите люспи от шарана да се запазят и да се носят в портмонето, за да бъде богатството през цялата година многобройно. Затова ако избирате подарък за именник, добра идея е да му подарите портфейл. Ние предлагаме най-различни видове персонализирани модели, на които можем да отпечатаме ваша снимка или послание по избор. И не забравяйте когато го подарявате да мушнете вътре и една дребна паричка, защото портфейл не бива да се подарява празен. 

По време на никулденските празненства хората носели колани, които разхлабвали по време на угощението. От там идва и изразът “Да разпуснем на Никулска дупка!”. Така че един хубав и качествен колан също би бил удачен избор за подарък на именника. 

По време на богатите празнични трапези не бива да забравяме и пийването, а ние можем да ви предложим огромно разнообразие от персонализирани чаши, на които всеки съименник на Свети Николай би се зарадвал и пазил като скъп спомен от вас. 

По стар обичай по време на Никулден рибарите обявяват края на риболовния сезон, а последната уловена риба се принася в жертва на Св. Николай Чудотворец. Ако вашият именник обича риболова, можете да му подарите подходяща тениска или други полезни аксесоари за запалени любители на въдицата - шапка, термус за топли напитки и др.

Името Николай означава победител, така че всякакви купи, медали и грамоти също са страхотен подарък за тези, които празнуват имен ден на 6-ти декември. Ние ще ви помогнем да гравирате върху тях специално послание за вашия именник, с което да му покажете защо именно той е вашият победител.