Безплатна доставка до офис на Еконт, за поръчки над 100 лв.! (виж условията за ползване).

Карикатура за подарък – всичко, което трябва да знаеш, преди да поръчаш

15.10.2019

1.Те са много по-стара форма на изкуство, отколкото предполагаш

Някои от най-великите художници в човешката история са практикували рисуването на карикатури като способ за развиване и подобряване на своите умения. Дори в дневниците на самия Леонардо Да Винчи са открити подобни на карикатури изображения на хора с необичайни лица. Много други велики ренесансови художници също скицирали карикатури в моментите, когато искали да си отдъхнат и разнообразят строгия и класически стил на рисуване, който обикновено практикували. 

За пръв път карикатурите набират голяма популярност през 17-ти век в Италия. В последствие модата им се разпростира и във Великобритания. Там те стават толкова популярни, че възникват цели издателски къщи, чиято единствена дейност била да печатат карикатури. Много често те закачали готовите произведения на витрините си, а хората се трупали пред тях, за да видят новите творби и да се забавляват. Това е бил техният начин да се запознаят с най-актуалните клюки и интересни събития в страната.   

2. Много от карикатуристите са самородни таланти

Голяма част от тях се учат „в движение”, най-вече защото няма много арт училища и академии, където могат да се изучат подробно тънкостите на този толкова специфичен стил в изобразителното изкуство. Но не си правете илюзии - необходимо е да бъдеш много добър в рисуването, за да знаеш как успешно да „преувеличиш” човешките черти и да създадеш хубава карикатура.  

Много от най-добрите преподаватели по изобразително изкуство съветват учениците си да практикуват рисуване на карикатури, без значение към кой художествен жанр смятат да се насочат в последствие. Ако си уличен художник и ти се налага да работиш бързо с модел, стоящ пред теб - това развива специален вид сензитивност, умения и светкавичен „поглед” за дребните детайли. 

3. Целта на карикатуриста не е да ти се присмее

Да, карикатурите преувеличават най-характерните черти на човека по забавен начин, но те никога не се правят с лошо чувство. Художникът няма за цел да ти се подиграва, така че ако ти липсва чувство за хумор - не бързай да се обиждаш. Бъди сигурен, че подобен тип картини винаги се правят с най-добри намерения. Целта на карикатуриста е да накара клиентите си да се засмеят, а не да ги обиди. А ако някой ти подари твоя карикатура, то той със сигурност не се стреми да ти се подиграе – по-вероятно е да те смята за широко скроена личност с весел характер, която ще оцени подобаващо такъв забавен подарък. 

4. Карикатурата Е ИЗКУСТВО и като такова цената ѝ не е малка

Поради лежерното и весело настроение, което носят този тип творби, много хора имат склонността да забравят, че карикатурата е форма на изобразителното изкуство. Нейната направа в никакъв случай не е по-лесна или по-евтина, отколкото на която и да било друга картина. Затова, ако искаш да зарадваш любимия си човек с хубава и качествена карикатура, нарисувана от професионален художник - приготви се да инвестираш достатъчно средства в нея. Изкуството във всяка негова форма и проявление е ценно и съответно струва скъпо. Както и при нормалните портрети – колкото повече лица има, изобразени на карикатурата, толкова повече цената ѝ се покачва, защото и изпълнението ѝ става много по-сложно.

5. Най-трудни за рисуване са хората със симетрични лица

Когато карикатурист ти каже, че си труден за рисуване, спокойно можеш да приемеш изказването му за комплимент. Това означава, че твоето лице е много близко до идеалната симетрия и нямаш много черти, които да се отклоняват драстично от нея. Доста карикатуристи споделят, че холивудски актьори като  Брад Пит и Натали Портман са много трудни за рисуване, точно защото чертите на лицето им са много симетрични.

6. Уличните артисти имат предимство

Карикатуристите, които рисуват клиенти на живо, имат по-голямо предимство пред тези, които го правят само по снимка. Когато ти се налага да работиш от разстояние и разчиташ единствено на фотографии, не винаги можеш да усетиш характерните жестове и изражения на обекта, който трябва да изобразиш. Ето защо добрите картини, рисувани само по снимка, се считат за по-майсторско изпълнение отколкото бързите скици, направени на улицата, докато човекът стои пред теб. Затова, когато поръчвате карикатура за подарък се постарайте да предоставите на художника поне няколко различни снимки, включително и такива на обекта в цял ръст. От тях може да се види телосложението и характерната поза на човека, която също подсказва много за неговия характер. 

7. Карикатуристите си имат своя собствена международна конвенция

Тя се провежда всяка година през ноември в Мемфис и привлича стотици художници от цял свят. Освен традиционните лекции и презентации, най-голямата атракция по време на конвенцията са състезанията, в които карикатуристите се рисуват едни-други и се конкурират в категории като „Най-добра цветна техника” или „Най-хумористична творба”. Статуетките, които се раздават на победителите, се наричат „Златния нос” – сами можете да се досетите с каква форма са… 

8. Понякога артистът може да вплете скрити, едва забележими детайли в картината си

Известният художник Ал Хиршфелд, който дълги години рисувал карикатурите, отпечатвани във вестник Ню Йорк Таймс, винаги вплитал някъде в картинката името на дъщеря си Нина. За читателите на вестника било истинско забавление да се опитат да отгатнат колко пъти и къде в рисунката се вижда надписът „Нина”. Друг популярен карикатурист споделя, че често имал навика да добавя свое микроскопично отражение в зениците на човека, чийто портрет рисува. Огледайте внимателно и вашата карикатура – не се знае дали и в нея няма да има някое скрито, закодирано послание. Това е начинът на артиста да я направи още по-специална и да вплете в нея частичка от душата си.


***

Въпреки че те вече не се срещат толкова често по страниците на вестниците и списанията, поръчването на карикатури отбелязва голям бум напоследък. Те се превърнаха в много търсен и харесван подарък за юбилей, сватба или други специални поводи.

Ако всичко изброено в тази статия ви е убедило, че карикатурата по поръчка е точно уникалният подарък който търсите, не забравяйте че можете да я поръчате при нас. Просто ни изпратете няколко снимки с ясни черти на лицата и  инструкции за сюжет, фон, облекло и т.н. За разлика от повечето сайтове в интернет, ние предлагаме истински карикатури, нарисувани от професионален художник, а не просто дигитално променени изображения. Свържете се с нас и ние ще ви помогнем да подготвите един прекрасен и впечатляващ подарък за вашите любими хора.