Уважаеми клиенти, във връзка с обявеното извънредно положение, магазинът ни на ул. Цар Асен 11, София няма да работи до 14-ти Април.
Безплатна доставка с Еконт при поръчки над 40 лв.!
20% отстъпка за повечето модели пъзели с Ваша снимка (виж повече).

Поръчки изпращайте през сайта или по имейл, МОЛЯ, НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВАЙБЪР!
За гравиране, бродиране или печат на Ваши продукти, моля звънете на 0886 44 94 93 за предварителна уговорка.

Карикатура за подарък – всичко, което трябва да знаеш, преди да поръчаш

15.10.2019

1.Те са много по-стара форма на изкуство, отколкото предполагаш

Някои от най-великите художници в човешката история са практикували рисуването на карикатури като способ за развиване и подобряване на своите умения. Дори в дневниците на самия Леонардо Да Винчи са открити подобни на карикатури изображения на хора с необичайни лица. Много други велики ренесансови художници също скицирали карикатури в моментите, когато искали да си отдъхнат и разнообразят строгия и класически стил на рисуване, който обикновено практикували. 

За пръв път карикатурите набират голяма популярност през 17-ти век в Италия. В последствие модата им се разпростира и във Великобритания. Там те стават толкова популярни, че възникват цели издателски къщи, чиято единствена дейност била да печатат карикатури. Много често те закачали готовите произведения на витрините си, а хората се трупали пред тях, за да видят новите творби и да се забавляват. Това е бил техният начин да се запознаят с най-актуалните клюки и интересни събития в страната.   

2. Много от карикатуристите са самородни таланти

Голяма част от тях се учат „в движение”, най-вече защото няма много арт училища и академии, където могат да се изучат подробно тънкостите на този толкова специфичен стил в изобразителното изкуство. Но не си правете илюзии - необходимо е да бъдеш много добър в рисуването, за да знаеш как успешно да „преувеличиш” човешките черти и да създадеш хубава карикатура.  

Много от най-добрите преподаватели по изобразително изкуство съветват учениците си да практикуват рисуване на карикатури, без значение към кой художествен жанр смятат да се насочат в последствие. Ако си уличен художник и ти се налага да работиш бързо с модел, стоящ пред теб - това развива специален вид сензитивност, умения и светкавичен „поглед” за дребните детайли. 

3. Целта на карикатуриста не е да ти се присмее

Да, карикатурите преувеличават най-характерните черти на човека по забавен начин, но те никога не се правят с лошо чувство. Художникът няма за цел да ти се подиграва, така че ако ти липсва чувство за хумор - не бързай да се обиждаш. Бъди сигурен, че подобен тип картини винаги се правят с най-добри намерения. Целта на карикатуриста е да накара клиентите си да се засмеят, а не да ги обиди. А ако някой ти подари твоя карикатура, то той със сигурност не се стреми да ти се подиграе – по-вероятно е да те смята за широко скроена личност с весел характер, която ще оцени подобаващо такъв забавен подарък. 

4. Карикатурата Е ИЗКУСТВО и като такова цената ѝ не е малка

Поради лежерното и весело настроение, което носят този тип творби, много хора имат склонността да забравят, че карикатурата е форма на изобразителното изкуство. Нейната направа в никакъв случай не е по-лесна или по-евтина, отколкото на която и да било друга картина. Затова, ако искаш да зарадваш любимия си човек с хубава и качествена карикатура, нарисувана от професионален художник - приготви се да инвестираш достатъчно средства в нея. Изкуството във всяка негова форма и проявление е ценно и съответно струва скъпо. Както и при нормалните портрети – колкото повече лица има, изобразени на карикатурата, толкова повече цената ѝ се покачва, защото и изпълнението ѝ става много по-сложно.

5. Най-трудни за рисуване са хората със симетрични лица

Когато карикатурист ти каже, че си труден за рисуване, спокойно можеш да приемеш изказването му за комплимент. Това означава, че твоето лице е много близко до идеалната симетрия и нямаш много черти, които да се отклоняват драстично от нея. Доста карикатуристи споделят, че холивудски актьори като  Брад Пит и Натали Портман са много трудни за рисуване, точно защото чертите на лицето им са много симетрични.

6. Уличните артисти имат предимство

Карикатуристите, които рисуват клиенти на живо, имат по-голямо предимство пред тези, които го правят само по снимка. Когато ти се налага да работиш от разстояние и разчиташ единствено на фотографии, не винаги можеш да усетиш характерните жестове и изражения на обекта, който трябва да изобразиш. Ето защо добрите картини, рисувани само по снимка, се считат за по-майсторско изпълнение отколкото бързите скици, направени на улицата, докато човекът стои пред теб. Затова, когато поръчвате карикатура за подарък се постарайте да предоставите на художника поне няколко различни снимки, включително и такива на обекта в цял ръст. От тях може да се види телосложението и характерната поза на човека, която също подсказва много за неговия характер. 

7. Карикатуристите си имат своя собствена международна конвенция

Тя се провежда всяка година през ноември в Мемфис и привлича стотици художници от цял свят. Освен традиционните лекции и презентации, най-голямата атракция по време на конвенцията са състезанията, в които карикатуристите се рисуват едни-други и се конкурират в категории като „Най-добра цветна техника” или „Най-хумористична творба”. Статуетките, които се раздават на победителите, се наричат „Златния нос” – сами можете да се досетите с каква форма са… 

8. Понякога артистът може да вплете скрити, едва забележими детайли в картината си

Известният художник Ал Хиршфелд, който дълги години рисувал карикатурите, отпечатвани във вестник Ню Йорк Таймс, винаги вплитал някъде в картинката името на дъщеря си Нина. За читателите на вестника било истинско забавление да се опитат да отгатнат колко пъти и къде в рисунката се вижда надписът „Нина”. Друг популярен карикатурист споделя, че често имал навика да добавя свое микроскопично отражение в зениците на човека, чийто портрет рисува. Огледайте внимателно и вашата карикатура – не се знае дали и в нея няма да има някое скрито, закодирано послание. Това е начинът на артиста да я направи още по-специална и да вплете в нея частичка от душата си.


***

Въпреки че те вече не се срещат толкова често по страниците на вестниците и списанията, поръчването на карикатури отбелязва голям бум напоследък. Те се превърнаха в много търсен и харесван подарък за юбилей, сватба или други специални поводи.

Ако всичко изброено в тази статия ви е убедило, че карикатурата по поръчка е точно уникалният подарък който търсите, не забравяйте че можете да я поръчате при нас. Просто ни изпратете няколко снимки с ясни черти на лицата и  инструкции за сюжет, фон, облекло и т.н. За разлика от повечето сайтове в интернет, ние предлагаме истински карикатури, нарисувани от професионален художник, а не просто дигитално променени изображения. Свържете се с нас и ние ще ви помогнем да подготвите един прекрасен и впечатляващ подарък за вашите любими хора.