Безплатна доставка до офис на Еконт, за поръчки над 100 лв.! (виж условията за ползване).

Как да избереш сигурно място, от което да пазаруваш?

30.10.2019

1. Използвай познати уеб сайтове

Пазарувай от доверен онлайн магазин, вместо да ползваш търсачка. Резултатите от търсенето могат да бъдат подправени, за да те отклонят – например чрез платена реклама. Ето защо, ако искаш да купиш нещо по-голямо или важно, убеди се че търговецът е наистина надежден и избягвай да пазаруваш от странни сайтове или платформи, чиито имена са ти напълно неизвестни. Не е зле да провериш и дали твои близки и познати са поръчвали вече от този онлайн магазин и дали са останали доволни от покупката. Не всеки малко известен сайт е фалшив, но ако имаш някакви притеснения по-добре избери нещо, което твой роднина или приятел вече е тествал. Пазаруването от фейсбук групи или страници, зад които не стои официален сайт, също трябва да се обмисля с повишено внимание. В този случай рискът да попаднете на фалшиви стоки или прекупвачи от Aliexpress е голям. 

 2. Потърси информация за фирмата в уеб сайта

Според българското законодателство онлайн магазините са задължени да включат определена важна информация в своя уеб сайт. Ако търговецът не се е постарал да спази тези изисквания, то каква е гаранцията, че ще се постарае и в изпълнението на твоята поръчка? Никога не купувай от онлайн магазини, които нямат публикувани в сайта си следните данни:

- Името на фирмата, която стои зад него;

- Общи условия за ползване (задължително им хвърли един поглед, за да няма после неприятни изненади);

- Политика за защита на личните данни (GDPR) – така ще си наясно дали твоята лична информация се предоставя на трети лица или се използва само за изпълнението на поръчката ти. 

 - Условия за връщане на продукт – не е приятно човек да си мисли предварително за такива негативни неща, но все пак е хубаво да си сигурен, че ако не си доволен от продукта търговецът ще се погрижи за теб и ще ти възстанови парите. Има и определени специални условия, особено когато става въпрос за персонализирани продукти, изработени специално за теб и е добре да си наясно с тях предварително. Когато човек прави адекватен и информиран избор, той може да спести много главоболия както на самия себе си, така и на онлайн търговеца, от който пазарува. 

- Физически адрес на фирмата. Ако търговецът се окаже некоректен и искаш да подадеш жалба в Комисията за Защита на Потребителите, те ще имат нужда от тези данни, за да извършат проверка на случая. 

- Актуален телефон за връзка (може да го провериш като звъннеш на търговеца още преди да си направил поръчката);

Накратко казано, НЕ СИ КУПУВАЙ НИЩО от онлайн магазин, в който липсват изброените по-горе данни! Много е вероятно да получиш продукт със съмнително качество, а след това да нямаш възможност да се възползваш от правото си на отказ от поръчката. Ако пазаруваш от физически лица или нелегални търговци КЗП няма как да защити правата ти, защото тези лица не попадат под нейната юрисдикция. При тях стоката може и да е с някой лев по-евтина, защото не плащат данъци, осигуровки, мита и т.н., но пък рискът който поемаш е много по-голям и ако се окажеш излъган няма как да си потърсиш правата. Така че винаги си имай едно на ум, че понякога евтиното излиза скъпо.

 3. Провери дали сайтът е защитен

Никога не използвай кредитната си карта при пазаруване от сайтове, които нямат инсталирано шифроване за SSL (Secure Sockets Layer). Това е стандартна технология, която позволява криптирано прехвърляне на чувствителна информация, например номер на кредитна карта, парола и т.н. Има различни видове SSL протоколи, някои от тях са по-ефективни от други, но абсолютната липса на такъв е сериозен сигнал, че личната ти информация може да е застрашена. Най-лесният начин да се ориентираш дали сайтът, от който ще пазаруваш има SSL е като погледнеш URL адреса му, изписан в твоя браузър. Той би трябвало да започва с https://, вместо само с http://. Освен това в ляво от URL адреса може да има иконка, изобразяваща заключен катинар (🔒). Ако няма такъв или адресът започва само с http://, помисли внимателно преди да впишеш данните на кредитната си карта! 

4. Пазарувай когато си вкъщи

Не е добра идея да правиш онлайн покупки, ползвайки публични компютри или незащитени интернет мрежи. Ето защо е много важно да внимаваш когато си например в кафене и решиш да поръчаш нещо онлайн. Най-малкото някой зад теб може да види цялата ти лична информация като адрес, телефон и т.н.. А публичните, незащитени интернет мрежи са много лесни за достъп от всякакви хора, най-вече от хакери, от които дори НАП не успя да се опази ;). Затова ако искаш финансовата ти информация и плащания да бъдат защитени най-добре пазарувай когато си вкъщи или на някое друго място, където знаеш че мрежата е сигурна (в офиса, при приятели и т.н.).

 5. Задължително пази всички документи, получени от куриера

Товарителница, касова бележка, стокова разписка или фактура са все документи, които трябва да пазиш поне 14 дни или до изтичането на гаранцията на продукта. Без тях няма да можеш да докажеш недобросъвестност от страна на търговеца и да заведеш жалба в КЗП или съответната държавна институция. Някои онлайн магазини не ползват касов апарат, а вместо това имат споразумение с куриера да получават наложените си платежи чрез Пощенски Паричен Превод. По закон този вид плащания са освободени от необходимостта от издаване на касов бон. Така че липсата на такава бележка не винаги е сигнал за нередност, но в този случай куриерът е длъжен да ти издаде разписка за пощенския паричен превод. Тя играе ролята на касова бележка и е много важно да я пазиш, в случай че решиш да върнеш стоката.