Уважаеми клиенти, във връзка с обявеното извънредно положение, магазинът ни на ул. Цар Асен 11, София няма да работи до 14-ти Април.
Безплатна доставка с Еконт при поръчки над 40 лв.!
20% отстъпка за повечето модели пъзели с Ваша снимка (виж повече).

Поръчки изпращайте през сайта или по имейл, МОЛЯ, НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВАЙБЪР!
За гравиране, бродиране или печат на Ваши продукти, моля звънете на 0886 44 94 93 за предварителна уговорка.

Най-странните коледни традиции от цял свят, за които си заслужава да знаете

21.08.2018

Ако си мислите, че Коледата е изцяло християнски празник, то най-вероятно не знаете, че всъщност хора от цял свят празнуват този празник, но просто са добавили от своите собствени традиции и обичаи. Така познатите – Дядо Коледа, усмихнати снежни човеци, все още са на върха на Коледите, но ако се поразровите и поинтересувате достатъчно, ще откриете някои различни разбирания за най-известния декемврийски ден. Ето и едни от най-необичайните Коледни традиции по света:

Празнична сауна: Финландия
Много домове във Финландия са оборудвани със собствена сауна, а на Коледа това уютно място става свещено пространство, свързано с отдавна мъртвите предци. В навечерието на Бъдни вечер е обичайно хората да се събличат голи и да се наслаждават на дълъг и мирен отдих в сауната, за която се смята, че е дом на легендарния „елф на сауната“. След сауната, финландците се отправят към вечерните тържества - докато духовете на тези предци заемат мястото си.   Не знаем за вас, но тази традиция ни звучи странна за семейните събирания по Коледа ...

Обувки в огън – Холандия
Всяка година през първите дни на декември, холандските деца с нетърпение чакат да поставят обувките си в огъня, с надеждата, че „Синтерклас“ ще ги напълни с малки подаръчета и лакомства през нощта. По традиция те поставят моркови в обувките си, специално за спътника на „Синтерклас“, бял кон, наречен Америго.

<< Открий ТУК някой от най-забавните Коледни подаръци>>

Пържени гъсеници: Южна Африка
Когато мислите за коледни ястия, плодов пай и пуйка често са основни в списъка. В Южна Африка, обаче, това са зловещите скитници, които местните деца очакват. Пържените гъсеници на Коледа може да изглежда като една от най-странните традиции на света, но тези гъсеници някои, които просто намирате в градината. Коледната гъсеница, е покрита с много празнични нюанси - давайки на всички, които поглъщат малко повече късмет през следващата година.

Коледна паяжина: Украйна
Традицията тук се връща към фолклора за бедна вдовица, която не можела да си позволи да украси дърво за децата си. Легендата разказва, че паяците в къщата съжалили за тежкото положение на семейството и завъртели красиви мрежи по цялото дърво, които децата да открият на Коледа сутринта. Паяжините на паяците също се смятат за късмет в украинската култура.

Скрийте метлите, скрийте жените: Норвегия
В Норвегия те имат доста солидна представа за това, което вещиците и злите духове правят. И повярвайте, тези духове обичат метлата. Те също обичат Коледа, така че в Бъдни вечер, хората крият метлата си така, че вещиците и други подобни да не се мотаят наоколо. За по-сигурно член на семейството от мъжки пол може да покаже главата си на входната врата и да изстреля няколко изстрела от пушка, за да покаже кой командва в къщата.

Полковник Дядо Коледа: Япония
През 1974 г. американският ресторант за бързо хранене KFC пуска празнична маркетингова кампания в Япония. Привидно простият лозунг "Kurisumasuniwakentakkii!" (Кентъки за Коледа!) Създават национална традиция, която процъфтява и до днес. Въпреки че Коледа дори не е национален празник в Япония, семейства от цялата страна се отправят към местното KFC за специална вечеря на Бъдни вечер.