Безплатна доставка до офис на Еконт, за поръчки над 100 лв.! (виж условията за ползване).

Най-странните коледни традиции от цял свят, за които си заслужава да знаете

21.08.2018

Ако си мислите, че Коледата е изцяло християнски празник, то най-вероятно не знаете, че всъщност хора от цял свят празнуват този празник, но просто са добавили от своите собствени традиции и обичаи. Така познатите – Дядо Коледа, усмихнати снежни човеци, все още са на върха на Коледите, но ако се поразровите и поинтересувате достатъчно, ще откриете някои различни разбирания за най-известния декемврийски ден. Ето и едни от най-необичайните Коледни традиции по света:

Празнична сауна: Финландия
Много домове във Финландия са оборудвани със собствена сауна, а на Коледа това уютно място става свещено пространство, свързано с отдавна мъртвите предци. В навечерието на Бъдни вечер е обичайно хората да се събличат голи и да се наслаждават на дълъг и мирен отдих в сауната, за която се смята, че е дом на легендарния „елф на сауната“. След сауната, финландците се отправят към вечерните тържества - докато духовете на тези предци заемат мястото си.   Не знаем за вас, но тази традиция ни звучи странна за семейните събирания по Коледа ...

Обувки в огън – Холандия
Всяка година през първите дни на декември, холандските деца с нетърпение чакат да поставят обувките си в огъня, с надеждата, че „Синтерклас“ ще ги напълни с малки подаръчета и лакомства през нощта. По традиция те поставят моркови в обувките си, специално за спътника на „Синтерклас“, бял кон, наречен Америго.

<< Открий ТУК някой от най-забавните Коледни подаръци>>

Пържени гъсеници: Южна Африка
Когато мислите за коледни ястия, плодов пай и пуйка често са основни в списъка. В Южна Африка, обаче, това са зловещите скитници, които местните деца очакват. Пържените гъсеници на Коледа може да изглежда като една от най-странните традиции на света, но тези гъсеници някои, които просто намирате в градината. Коледната гъсеница, е покрита с много празнични нюанси - давайки на всички, които поглъщат малко повече късмет през следващата година.

Коледна паяжина: Украйна
Традицията тук се връща към фолклора за бедна вдовица, която не можела да си позволи да украси дърво за децата си. Легендата разказва, че паяците в къщата съжалили за тежкото положение на семейството и завъртели красиви мрежи по цялото дърво, които децата да открият на Коледа сутринта. Паяжините на паяците също се смятат за късмет в украинската култура.

Скрийте метлите, скрийте жените: Норвегия
В Норвегия те имат доста солидна представа за това, което вещиците и злите духове правят. И повярвайте, тези духове обичат метлата. Те също обичат Коледа, така че в Бъдни вечер, хората крият метлата си така, че вещиците и други подобни да не се мотаят наоколо. За по-сигурно член на семейството от мъжки пол може да покаже главата си на входната врата и да изстреля няколко изстрела от пушка, за да покаже кой командва в къщата.

Полковник Дядо Коледа: Япония
През 1974 г. американският ресторант за бързо хранене KFC пуска празнична маркетингова кампания в Япония. Привидно простият лозунг "Kurisumasuniwakentakkii!" (Кентъки за Коледа!) Създават национална традиция, която процъфтява и до днес. Въпреки че Коледа дори не е национален празник в Япония, семейства от цялата страна се отправят към местното KFC за специална вечеря на Бъдни вечер.