Безплатна доставка до офис на Еконт, за поръчки над 100 лв.! (виж условията за ползване).

10 уникални сватбени традиции от цял свят

11.06.2018

От булката, хвърляща букета си на неомъжени момичета, които носят нещо старо, ново, на заем и синьо, сватбените обичаи все още са толкова популярни днес, че дори и най-нетрадиционните булки са щастливи да участват. Но сватбите съвсем не са еднакви на всякъде. В някои страни, сватбените традиции са повече от странни. Някои са сладки (жените в Швеция целуват младоженеца, когато новата му съпруга напуска стаята). Някои са объркващи (на двойките в Конго е забранено да се усмихват на сватбения си ден). И някои от тях са напълно непонятни за нас (ангажираните двойки в Монголия трябва да убият пиле, за да намерят здрав черен дроб преди да им се позволи да се оженят). Но това, което свързва тези привидно разнородни обичаи от близко и далече е едно просто нещо: любов. Ето 10 уникални сватбени традиции от цял свят:

Армения: Питайте хляба
Искате ли да видите бъдещия си съпруг? Попитайте содения хляб. Това правят всички арменски мъже и жени. Според обичая, ако изядете парче от специален соден хляб, което трябва да бъде приготвено от щастливо омъжена жена на средна възраст или баба ви ще сънувате съпруга или съпругата си.

Конго: Сериозни ли сте?
Докато за повечето жени да бъдат омъжени означава вълна от вълнение и очакване, конгоанските булки и младоженци трябва да държат щастието си под контрол - през целия си сватбен ден, от церемонията до рецепцията, двамата не могат да се усмихват. Ако го правят, това би означавало, че не са сериозни за брака.

Китай: В десятката!
Да се надяваме, че младоженецът ще си спомни да премахне стрелите. В Китай един бъдещ съпруг ще стреля невястата си с лък и стрела няколко пъти, след това трябва да събере стрелите и ги счупи по време на церемонията, за да гарантира, че тяхната любов ще трае вечно.

Фиджи: Зловещо съкровище
Във Фиджи, когато един мъж поиска ръката на бъдещата си съпруга от баща й, той трябва да подари на бъдещия си тъст зъб от кит. Колко по-лесно би било да е просто една вратовръзка или бутилка уиски!

  <<Ако се чудите какво да подарите на родителите си за сватбата, ето няколко предложения>> 

Мавриций: Голямо или нищо
Много булки в други страни, се подлагат  на строги диети, за да отслабнат преди сватбата. Не така стоят нещата  в Мавриций, където младите момичета са принудени да се мерят преди сватбите си. Колкото по-голяма  е тя, толкова по-добре е за съпруга, за когото се смята, че е богат с толкова добре хранена жена.

Германия: Това се казва чупене
При първото си домакинство заедно, немските булки и младоженци почистват купища порцеланови чинии, които гостите им хвърлят на земята, за да отблъскват злите духове. Урокът: работейки заедно, двойката може да се изправи срещу всякакви предизвикателства, които могат да се появят.

Шотландия: пътят към олтара
Преди векове Англия ограничила брака на двойки, навършили 21 години. Но това не пречи на младите любовници да намерят вратичка, или в този случай близък шотландски град без такива ограничения. Днес това село, Гретна Грийн, все още е популярно за двойки, които искат да се оженят.

Гърция: Близко бръснене
На сватбения ден в Гърция, най-добрия приятел на младоженеца взима бръснач и трябва да обръсне гладко бъдещия съпруг. Страшничко, нали? Но денят на младоженеца също има и сладка страна: новата му тъща ще го храни с мед и бадеми.

Гватемала: Пинята, но не съвсем
Като домакини на сватбата, родителите на гватемалските двойки могат да направят каквото пожелаят, включително и да разбиват неща. Когато младоженците пристигат, традицията е, че майка на младоженеца разбива бяла керамична камбана, пълна със зърна като ориз и брашно, за да донесе благополучие на двойката. 

<< Тук се подаряват малки подаръчета на гостите. Ето няколко предложения за такива>>

Япония: Дрескод - Бяло
На сватбения си ден японската булка, която има традиционна церемония по Шинто, носи бяло от главата до петите, включително грим, кимоно и качулка. Бялото означава нейното моминско положение; качулката крие "рогата и на ревност", която чувства към свекърва си.

Невероятно нали! Можете да приложите някоя от тези традиции и в собствената си сватба. А, в секцията за сватбени аксесоари на Уникални подаръци ще намерите всякакви интересни и важни за сватбите неща.